Meer over mij als presentatiecoach

‘Presenteren is overtuigend jezelf zijn’

Presentatiecoach

Stel je voor dat anderen niet alleen maar horen, maar ook voelen wat je zegt. Dat je in een presentatie, pitch of gesprek je boodschap écht je doel kan laten raken. Om dat te bereiken zijn drie zaken belangrijk: authenticiteit, zelfvertrouwen en lef. Tijdens mijn trainingen help ik je om onzekerheid te overwinnen. Je wordt je bewust van je eigen lichaamstaal en stem en je leert die stem als ‘instrument’ te gebruiken. Ik bezorg je tools om overtuigend jezelf te zijn. Als het nodig is, pakken we samen je faalangst aan. Resultaat: een zelfbewuste, natuurlijke en enthousiasmerende presentatie.

Belangrijke elementen waar ik met je aan werk:

Lichaamstaal

93 procent van onze communicatie speelt zich af op non-verbaal niveau. Ben je je bewust van je lichaamstaal? We kijken hoe je je lichaam gebruikt bij het communiceren, welke houding je aanneemt en welke gebaren je gebruikt, hoe je mimiek is. Wat straal je uit en hoe kom je over? En passen je innerlijke en uiterlijke houding bij elkaar?

Stemgebruik

Als voice-over weet ik hoe belangrijk het gebruik van je stem is om contact te maken. Ik zie een stem als een instrument, dat je kan bespelen. Met dat instrument maak je teksten levendig, interessant en geef je ze gevoel mee. Of ze nu over diepe emoties gaan of over een zakelijk onderwerp. Het doel: je publiek met interesse naar je laten luisteren. We werken aan ademhaling, spreektempo, articulatie, intonatie en het ritme van je speech.

Emoties

Een presentatie is niet alleen bedoeld om feitelijke informatie over te brengen. Je wilt je publiek ráken op gevoelsniveau. Om dat te bereiken is het belangrijk om jezelf te durven zijn en te zeggen wat je voelt. Authenticiteit dus, verbaal en non-verbaal. Het gaat om een natuurlijke manier van presenteren, die bij jou past, zodat je je op elk moment op een authentieke en emotionele manier kunt laten zien.

Key-message

Wat is de kern van je boodschap? Wat wil je overbrengen? Hoe vind je de juiste woorden voor een moeilijk en uitdagend onderwerp? En wat zijn de argumenten die je boodschap ondersteunen? We werken aan krachtige, duidelijke woorden waarmee je je publiek raakt.

Contact

Communicatie is zenden en ontvangen, een wisselwerking tussen jou als ‘speler’ en je publiek. Echt contact met je publiek maak je door goed te luisteren, te kijken en aan te voelen. We werken aan het ‘lezen’ van je publiek en hoe je op de zaal kunt inspelen door op het juiste moment je houding, je ritme en je manier van spreken aan te passen.

Bovenstaande elementen komen in al mijn trainings- en coachingstrajecten terug. Tijdens een intake bepalen we samen waar het zwaartepunt komt te liggen en hoeveel tijd we nodig hebben.

Trainingen met bijbehorende hulpvragen

Presentatiecoaching

(1-op-1)

 • Hoe maak ik tijdens een pitch contact met toeschouwers?
 • Hoe presenteer ik me zó dat ik mijn doel bereik?
 • Ik heb moeite met praten voor een groep. Hoe gebruik ik mijn stem optimaal?

Presentatietraining

(meerdere deelnemers)

 • Hoe raak ik mijn teamleden niet alleen inhoudelijk, maar ook op gevoelsniveau?
 • Hoe breng ik mijn boodschap duidelijk en krachtig over?
 • Hoe maak ik beter contact met mijn teamleden, zodat mijn boodschap duidelijker overkomt?

Training ‘Omgaan met podiumvrees of faalangst’

(4 tot 6 deelnemers)

 • Hoe maak ik het risico op een blackout bij een optreden in het openbaar zo klein mogelijk?
 • Een publiek toespreken maakt me zenuwachtig. Hoe blijf ik mijn geconcentreerd?
 • Hoe lukt het me beter om spontaan iets te zeggen tegenover een groep mensen?

Training ‘Online communiceren’

(1-op-1-coaching of in groepsverband met maximaal 4 deelnemers)

 • Hoe vind ik de juiste houding en mimiek tijdens communiceren via een beeldscherm?
 • Hoe zorg ik dat degene aan de andere kant van het beeldscherm mij goed kan zien en mijn lichaamstaal kan lezen?
 • Hoe laat ik emoties zien en horen via een beeldscherm?

Traning ‘Vind je stem’

(1-op-1-coaching of in groepsverband met maximaal 4 deelnemers)

 • Ik merk vaak dat ik te snel praat, hoe kan ik dat veranderen?
 • Ik raak snel buiten adem tijdens het spreken, wat kan ik hieraan doen?
 • Ik zou graag meer met mijn stem kunnen variëren qua toonhoogte en intonatie. Hoe doe ik dat?

Training/coaching op maat

Traject dat volledig op jouw wensen en doelen is afgestemd; een mix van bovenstaande trajecten en aandachtspunten. We bepalen samen de hulpvraag en de trainingsvorm die daar het beste op aansluit.